2017 yılı için Yalova’ya ait verilerle hava, su/su kaynakları, atık, büyük endüstriyel kaynakların önlenmesi, doğa koruma ve biyolojik çeşitlilik, arazi kullanımı, ÇED, çevre izin ve lisans uygulamaları, çevre denetimleri ve çevre eğitimleri başlıkları ile ekinde çevre sorunları ve önceliklerini konulu araştırma formunu içeren 158 sayfalık Çevre Durum Raporu yayınlanmıştır.

Hava başlığı altında; İlimizde Hava Kalitesi İzleme Ağı Projesi kapsamında Merkez, (Gençlik Spor İl Müdürlüğü önünde) ile Altınova ve Armutlu İlçelerimizde toplam 3 adet Hava Kalitesi İzleme İstasyonu bulunmaktadır. Bu istasyonlarda SO2 (Kükürt dioksit), PM10 (Partikül Madde), Rüzgâr hızı, Rüzgâr Yönü, Hava Sıcaklığı, Bağıl Nem, Hava Basıncı parametreleri ölçülmektedir. Verilen grafikler ve değerler incelediğinde ölçülen sonuçların sınır değerlere uygun olduğu ve Türkiye genelinde Yalova’nın hava konusunda en iyiler arasında yer aldığı belirtilmiştir. İlimizde 2017 yılı sonunda egzoz emisyon ölçüm yetki belgesine sahip 3 adet sabit ve 1 adet mobil olmak üzere 4 adet egzoz emisyon ölçüm istasyonu bulunmaktadır.  Gürültü başlığı altında da eğlence merkezleri üzerinden şikayet geldiği ve gelen şikayetler ile gerekli ölçümler yapılarak işlem yapıldığı belirtilmiştir.

Su/su kaynakları başlığı altında; İlimiz hudutlarında 13 adet akarsu mevcuttur. Evsel ve endüstriyel nitelikli atıksular arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra Marmara Denizi’ne deşarj edilmektedir. Belediyelerin kanalizasyon sistemi arıtma tesisleri ile sonuçlanmakta ve ildeki sanayi tesislerinin de arıtma tesisleri mevcut olduğundan ilimizde su kirliliği konusunda ciddi bir sorun bulunmadığı ifade edilmiştir. İlimizde katı atıkların bertarafı, düzenli depolama alanında sağlanmaktadır. Ancak zaman içerisinde düzenli depolama alanı ihtiyacı doğduğundan 2 .lot inşaat çalışmaları başlamıştır.

Atıklar başlığı altında; İlimizde atık yönetimi konusunda; evsel katı atıklar Denizçalı köyü yakınında yer alan Düzenli depolama sahasında depolanmaktadır. İnşaat yıkıntı atığı ve hafriyat toprağı depolama sahalarının yetersiz olmasından dolayı sıkıntı yaşanmaktadır.  Ambalaj atıklarının kaynağında ayrıştırma işlemlerine azami gayret edilmesi gerekmektedir. Diğer atık türleri için ilimizde önemli problem yaşanmadığı ifade edilmiştir.

Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi başlığı alıntında; Yalova ili Afetler Acil Yardım Planı’nın hazırlandığı ifade edilmiştir. İl Müdürlüğü tarafından  tehlikeli maddelerin depolanması, taşınması ve kullanılması sırasında meydana gelebilecek kazalardan sonra müdahale etmek amacıyla Yalova İli Afetler Acil Yardım Planı kapsamında “Endüstriyel Kazalara Acil Durum Planı” hazırlandığı ve plan Kapsamında tesislerde bulunan kimyasal maddeler ile karayolunda taşınan maddelerle ilgili Malzeme Güvenlik Bilgi Formları hazırlanmış ilgili birimlere verildiği belirtilmiştir.

Doğa koruma ve biyolojik çeşitlilik başlığı altında; Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme çalışmaları ile tür ve ekosistemlere yönelik koruma stratejilerinin geliştirilmesi biyolojik çeşitliliğin etkin korunması sürdürülebilir kullanımın sağlanması ve doğal kaynak yönetimi yapılması hedeflendiği, her yıl düzenli olarak yapılan biyoçeşitlilik izleme çalışmalarıyla türlerimizin durumunun izlendiği, kış ortası su kuşu sayımlarıyla da Hersek Lagünündeki kuş çeşitliliği takip edildiği ve Korunan Alanlarda yapılacak plan ve projelerle kaynak değerlerimizi koruyarak gelecek nesillere aktarılmasını hedeflendiği belirtilmiştir.

Arazi kullanımı başlığında da detaylı bilgilendirme yapılmış ve Çevre Düzen Planı revize edilerek, plan kapsamında çalışmalara devam edildiği ifade edilmiştir.

ÇED ve İzin/lisans başlığı altında; Çevre İzin ve Lisansına tabi olan tesislerin izin ve lisans almaları için çalışmalar ve denetimlerin devam ettiği belirtilmiş ve ÇED Yönetmeliği kapsamında kalan ve ÇED Gerekli Değildir veya ÇED Olumlu kararını almamış herhangi bir yatırıma izin ya da onay verilmediği belirtilmiştir.

Denetimler başlığı altında; 49 planlı, 408 plansız olmak üzere toplamda 457 denetim gerçekleştirildiği ve ilimizde 2017 yılı içerisinde hava, su, atık ve ÇED konularında 23 adet idari yaptırım uygulandığı belirtilmiştir. İlimizde şikâyet dağılımına bakıldığında atık, hava, su ve gürültü konularındaki şikâyetler ön plana çıkmaktadır. Gürültü konusunda Merkez belediyeye yetki devri yapılmıştır Diğer İlçelerde yetki İl Müdürlüğümüzdedir. Gürültü şikâyetleri genellikle Çınarcık İlçesinden; atık su şikâyetleri genellikle kırsal alanlardan; hava kirliliği şikâyetleri ise sanayinin ağırlıklı olduğu Çiftlikköy ve Altınova İlçelerinden geldiği belirtilmiştir. Atık şikâyetleri ise İl geneline yayılmakta ağırlıklı olarak da hafriyat atıkları konusunda yoğunlaştığı ve hava kirliliği konusunda ilimiz ülkemizin en temiz illerinden biri olduğu belirtilmiştir.

Çevre eğitimleri başlığı altında; verilen eğitimler, yapılan ödüllü projeler vb. başlıklara değinilmiş; ilgili görselleri paylaşılmıştır.

İlimizin 1. Öncelikli Çevre Sorununun; İlimizde sadece 1 adet hafriyat toprağı depolanma sahası bulunduğu ve inşaat yıkıntı atıkları için depolama alanı bulunmadığı için  hafriyat toprağı ve inşaat yıkıntı atıkları ve bertarafları olduğu belirtilmiştir.

İlimizin 2.öncelikli Çevre Sorununun; atık su olabileceği belirtilmiştir. Ancak bu konuda ciddi bir sorun bulunmadığı belirtilmiştir.