Çevre Mevzuatında çok yeni bir kavram olan Melbes Sistemi(MERKEZİ LABORATUVAR BELİRLEME SİSTEMİ); doğru güvenilir ölçüm ve analiz raporlarının ortaya çıkması, çevre kirliliğinin doğru ve tam tespiti, daha sağlıklı kararlara ulaşma sebepleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından aktif hale getirilmiştir. Sistem üzerinden ölçüm ve analiz testlerinin başvuruları gerçekleştirilecektir. ( hava kalitesi, atıksu, atık yağ vb.) Her kapsam için ayrı ayrı kalemler oluşturulmuştur. Bu sebeple de başvuruların ayrı ayrı yapılması istenmektedir.

Sisteme girişler Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Yapılan başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değerlendirilecek olup; uygun bulunan bir laboratuvar belirlenerek sistemde tanımlı firma yetkilisinin mail adresine durum bildirilecektir.

Ölçümden sonra ödeme işleminin gerçekleşmesi; ödemenin yapıldığına ilişkin dekontun temin edilmesi ve okunaklı olacak şekilde kayıt altına alınması ardından sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

Başvurusunu gerçekleştirip ölçüm/analiz işlemini gerçekleştiren firmaların ödemeyi gerçekleştirmemesi durumunda ödeme yapılana kadar sonuç raporları oluşturulmayacaktır.

ÇED Raporu hazırlanacak olan faaliyet sahiplerinin kendileri ya da ÇED Raporunu hazırlayan ÇED Yeterlik Belgesine sahip firmalar tarafından, faaliyet sahibi adına Entegre Çevre Bilgi Sistemine (EÇBS) kayıt yaptırması, MELBES Sistemi üzerinden ölçüm/analiz talebinde bulunmaları zorunlu hale getirilmiştir.  Yetkili merciler tarafından 16 Şubat 2019 tarihinden sonra başlayıp, ataması MELBES Sisteminden yapılmamış olan ölçüm ve analiz raporları geçerli kabul edilmeyeceği belirtilmektedir.