Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından 2014/7 sayılı Atıksu Arıtma/Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onayı Genelgesi yürürlülükten kaldırılmış ve 2018/14 sayılı Atıksu Arıtma/Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onayı Genelgesi yayınlanmıştır. Yayınlanan genelge;

*Su kaynaklarının korunması,

*Sürdürülebilir kullanımın sağlanması,

*İstenilen düzeyde arıtma verimi, uygun yatırım ve işletme maliyetini sahip arıtma teknolojisinin seçilmesi amacını taşımaktadır.

Genelgede projenin belirtilen şartları sağlayan firmalar tarafından hazırlanacağı, projeyi sunan kişilerin nitelikleri, proje koordinatörünün özellikleri, Proje Onay Formu vb. başlıklara da yer verilmiştir.

İlgili genelgede, proje dosyasının Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinde tanımlı Atıksu Arıtma/Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onayı Uygulamasına eklenmesi gerektiği belirtilmiştir.

Projenin onay sürecinde veya onaylanmış olması işletme sahibinin yürürlükteki mevzuat uyarınca çevre kirlenmesi ile ilgili sorumluluklarını ortadan kaldırmamaktadır. Projeyi hazırlayan, inşaatını ve işletmesini yapan firmalar deşarj standartlarının sağlandığının tespitinden de sorumludur. Genelge maddelerinde deşarj standartlarının sağlanmaması durumunda projeyi hazırlayan firma ve teknik elemanlara ait yeni projelerin 1 yıl değerlendirmeye alınmayacağı belirtilmiştir.

Proje ile ilgili gerçekleştirilen başvuruların 30 gün içerisinde değerlendirileceği ifade edilmiştir.

Projesi onaylanan kuruluşların ilgili projeyi Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinde tanımlı Atıksu Bilgi Sistemine kaydetme ve güncelliğini sağlamakla yükümlü olduğu belirtilmiştir.