Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşlara Denizcilik Atıkları Uygulaması ve uygulama esasları hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

Bakanlık tarafından yapılan bilgilendirmeler doğrultusunda 01.05.2020 tarihi itibariyle Gemi Atık Takip Sistemi ve Mavi Kart Sistemi pasif hale getirilecek ve Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinde tanımlı Denizcilik Atıkları Uygulaması devreye alınacaktır.

Denizcilik Atıkları Uygulaması kapsamında Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği uyarınca gerçekleştirilecek işlemler yapılacaktır. Yani Atık Transfer Formları da yavaş yavaş tarih olmaya başlayacaktır.

Denizlik Atıkları Uygulaması üzerinden gerekli bilgiler doldurularak form oluşturulacak; formlar sistem üzerinden onaylanıp çıktı alınacak ve gerekli yerleri imzalandıktan sonra gemi yetkilisi, atık alım gemisi işletmecisi, atık alım yükümlüsü tarafından muhafaza edilecektir.

Burada sistemi kullanacak olan kişinin e-devlet şifresinin olması ve sistemde kayıtlı mail adreslerinin aktif ve düzenli bir e-posta adresi olmasına dikkat edilmelidir.

Beril ASOĞLU

Çevre Mühendisi