Uzun yıllardır Yalova İlimizde şehrin değişik noktalarından toplamış oldukları ambalaj ve plastik hurdaları geri dönüşüm sistemine katarak hayatlarının devamı için para kazanan baba-oğul artık Yalova’nın lisanslı bir “Tehlikesiz Atık Geri Kazanım” firması oldu.

Yalova baba-oğul çalışan Erol ve Birol SARIÇAYIR’ı sokaklarında iyi tanır. Zira onlar yıllardır Yalova atıklarından ekmek parası çıkaran baba-oğul.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Yalova’da da geri dönüşüm sisteminin en vefakar çalışanları kayıtsız sokak toplayıcılarıdır. Onlar sayesinde düzenli depolama alanlarına atılması yasak olan basit çöp diye atılıveren kıymetli atıklar ayrıştırılır, toplanır ve satılarak hem ülke ekonomisine kazandırılır hem de geçim kaynağı olur. Son zamanlarda SIFIR ATIK olarak bilinen iki kelime ile özetlenen milli projenin en eski, en kıdemli unsurlarıdır onlar.

Gün geçtikçe oluşan atıktaki kıymetin farkındalığı bu baba-oğul için zaten bilinen bir durumdu. Büyük firmaların atıktan elde ettiği rant arttıkça yavaş yavaş onlara hizmet etmek zorunda kalan baba-oğul, bu hizmetlerinin sermayeye yetmeyeceğini erken fark eden sektör çalışanlarından.

Yaklaşık bir ay kadar önce Yalova’nın tek Çevre Danışmanlık firması Umut Mühendislik’e başvurduklarında daha önce bu baba-oğul’u tanıyan firma yetkilisi Çevre Mühendisi Uğur DABAN onları dinleyerek ne yapmak istediklerini anlamış ve talip oldukları zor, maliyetli ama uzun vadede mutlak gerekli ve doğru yol haritasını bu baba oğul’a çizmişti.

Umut Mühendislik ekipleri ile uzun süren görüşme ve istişareler sonunda, nasıl bir yol haritası izlemesi gerektiğini anladığından emin olunan oğul Birol SARIÇAYIR projeyi hayata geçirme isteğini kesin bir irade ile ortaya koyunca imzalanan sözleşme ile Yalova’da yalnızca 8 adet bulunan tesise birini daha eklemek üzere Umut Mühendislik Çevre Departmanı Sorumlusu Çevre Mühendisi Fatma IŞIK ERDOĞAN tarafından yönetilecek işbirliğine başlandı.

Birol SARIÇAYIR, tüm emeğini Umut MÜHENDİSLİK danışmanlığı doğrultusunda projeye hasredince, çok çabuk işleyen süreçler ile karşılaşıldı. Yalova’nın sokaklarına aşina bu baba oğul’un işleri klasik diğer firma yetkililerinden farklı bir hızda samimiyetle ilerledi.

Gece gündüz devam ettirdikleri iş takibi, mekan hazırlıkları ve gayretler sonrasında rekor sayılabilecek hızda başvuru sürecini tamamlayan baba-oğul Yalova’mızın 9. “Tehlikesiz Atık Geri Kazanım” firması olarak belgelendi.

Umut Mühendislik olarak yıllardır Yalova sokaklarından ekmeğini kazanan bu baba-oğul gibi SIFIR ATIK projesi gerçek emektarlarına sahip çıkmak, onlara en az kayıpla en güzel ve doğru yolu göstermek ve SIFIR ATIK projesini ülkenin menfaatinin olduğu bir proje olarak sahiplenmek için desteklerimize devam edeceğiz.

Bu anlamda Erol SARIÇAYIR ve Birol SARIÇAYIR’a gayretleri sonrasında aldıkları belgeleri hakkında tebriklerimizi sunuyor ve bereketli kazançlar diliyoruz.

Umut Mühendislik Ailesi