Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 16.10.2021 tarihinde “Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlanmıştır. Yapılan değişikliğe göre;

  • Çevre İzin ve Lisans Belgesinin geçerlilik süresinin sona ereceği tarihten en az 180 takvim günü öncesinden yenileme işlemlerinin başlatılması gerekir. Bu yenileme işlemi bilgi detayları EK-3C’de yer alır. Ayrıca Çevre İzin ve Lisans Belgesinin geçerlilik süresi dolmadan yeniden çevre izin ve lisans belgesi alınması ve 180 takvim günü sürenin en az iki ay öncesinde il müdürlüğü uygunluk yazısına başvuru yapılması gerekir.
  • İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı başvurusunda; 12/7/2019 tarihli ve 30829 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliğindeki listeler dikkate alınarak, Sıfır Atık Temel Seviye Belgesinin veya muafiyetinin olması gerekmektedir. Uygunluk yazısının bir yıl geçerliliği bulunur.
  • Aynı adreste bulunan ancak işletmecisi veya tüzel kişiliği farklı olan işletmeler, bu Yönetmelikte geçen işletmeci tanımı esas alınmak sureti ile işletmenin tamamı için veya münferit olarak çevre izin ve lisans belgesi alırlar.
  • Geçici Faaliyet Belgesi Başvuru Formuna “BEKRA” (Büyük Endüstriyel Kaza Risklerinin Azaltılması) maddesi eklenmiştir
  • Çevre Lisans Belgesi başvurularında gerekli belgeler arasında işyeri açma ve çalışma ruhsatı da istenmektedir.
  • Tesiste yangın çıkması durumunda yangına ilişkin soruşturma ve raporlarda yangının işletmeci tarafından kasten çıkarıldığı tespit olunursa çevre izin lisans belgesi iptal edilir ve bu işletmeler üç yıl süreyle tekrar başvuruda bulunamazlar.
  • Çevre İzin ve Lisans Belgesinin geçerlilik süresinden önce başvuru yapamayan işletmeler, mevcut belgesinin geçerlilik süresi içinde geçici faaliyet belgesi alması gerekir.
  • İşletmenin faaliyet yerinin değişmesi, faaliyet konusunun değişmesi ve benzeri durumlarda Çevre izni veya çevre izin ve lisans alma süreci değişikliklerin gerçekleştirilmesini müteakip 30 takvim günü içerisinde yeniden başlatılıyordu. Bu süre artık 90 takvim günü olarak değiştirilmiştir.
  • İşletmenin sahibi veya unvanının değişmesi durumunda üç ay içerisinde yetkili merciye başvuru yapılıyordu. Artık sicil gazetesindeki değişikliği takiben 90 takvim günü içerisinde başvuru yapılması gerekir. Belirtilen süre içerisinde başvuruda bulunmayan işletmeler için belge güncelleme bedeli, belirlenen belge bedelinin iki katı olarak uygulanır.
  • İşletmenin çevre izni veya çevre izin ve lisans koşullarına aykırı iş ve işlemlerinin tespit edilmesi durumunda yetkili merci tarafından uygunsuzluğun düzeltilmesi için en fazla bir yıl süre verilir. Bu uygunsuzluk giderilene kadar işletmeler tesislerine atık alımı yapamaz ve atık işleme faaliyetinde bulunamaz.
  • Çevre izin ve lisans belgesi iptal edilen tesislerin faaliyetlerine devam etmemesi durumunda kapatma planı onay yazısı alması gerekir.

       Yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/10/20211016-2.htm