Tebliğ; atıksu arıtma tesislerinin etkin, verimli ve mevzuata uygun şekilde işletilmesinin sağlanması amacıyla istihdam edilecek teknik personelin nitelikleri, belgelendirilmeleri ile görev, yetki ve sorumluluklarına dair usul ve esasları düzenlemek amacıyla yayınlanmıştır.

Atıksu arıtma tesisleri nüfus ve debileri dikkate alınarak dört farklı sınıfa ayrılmıştır.(A’dan D’ye) Tebliğ kapsamında her grup için bulunması gereken personel nitelikleri ve sayıları belirtilmiştir. Bu durumun tam olarak sağlanabilmesi için üç yıl süre verilmiştir.

Tebliğ kapsamında “teknik sorumlu” ; “tesis sorumlusu” ve “tesis sorumlusu belgesi” tanımları dikkat çekmektedir. Teknik sorumlu; üniversitelerin mühendislik, kimya ve biyoloji bölümlerinden mezun kişiler olarak tanımlanmıştır.  Tesis sorumlusu ise; sorumlu olduğu atıksu arıtma tesisinin etkin, verimli ve mevzuata uygun şekilde işletilmesinin sağlanması için atıksu ve arıtma çamuru yönetimi konusunda yeterli bilgi ve beceri sahibi olan ve tebliğdeki yer alan asgari nitelikleri taşıyan kişiyi olarak ifade edilmiştir.

A ve B sınıfındaki atıksu arıtma tesislerinde, tesis sorumlularının tam zamanlı olması istenmektedir. Tesis sorumlularının C sınıfındaki atıksu arıtma tesislerine bakması durumunda beş; D sınıfına bakması durumunda aynı il içerisinde otuz tesise bakabileceği belirtilmiştir.

Hizmet alımı yoluyla işletilen atıksu arıtma tesislerinde tam zamanlı teknik personel bulunması isteniyor.

Atıksu arıtma tesisi gruplarının sorumlularının sağlaması gereken özellikleri belirtilmiştir. Her grup için belirtilen tesis sorumlusu özelliklerinde ortak olarak üniversitelerin “çevre mühendisliği” bölümünden mezun olma şartı görülmektedir.

Tesis sorumlusu belgesini alabilmek için eğitime katılma şartı bulunmaktadır. Eğitime katılmak için ise; iletişim bilgileri, diploma/ mezuniyet belgesi, fotoğraf, deneyim belgesi ve ücret dekontu bilgi ve belgeleri istenmektedir. Belgelerin beş yıl geçerli olacağı ifade edilmiştir.

Bakanlık tarafından eğitimlerin yılda bir kez düzenleneceği belirtilmiştir. Tesis sorumlusu belgesine sahip olan kişilerin belge geçerlilik süreleri bitmeden bir ay öncesinde başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Tesis sorumlularının kendi yeterlilik sınıflarına ve alt sınıflı tesislerine bakmaları mümkün kılınmıştır. Tebliğ kapsamında belirtilen görevleri yerine getirmeyen tesis sorumlularının belgelerinin bir ay süre ile askıya alınacağı ve bir yıl içerisinde belgesi iki kez askıya alınan sorumluların belgelerinin iptal edileceği belirtilmiştir. Ayrıca bu kişilerin bir yıl süre ile yeniden başvuruda bulunamayacağı ifade edilmiştir.

A ve B sınıflı atıksu arıtma tesislerindeki tesis sorumlularının çevre mühendisi olmaması durumunda teknik sorumlunun çevre mühendisi olması şart getirilmiştir.

Atıksu arıtma tesislerinde çalışan ve tecrübe şartını sağlayan kişilerin altı ay içerisinde başvuru yapması halinde eğitim ve sınavdan muaf tutularak belge verileceği belirtilmiştir. Ayrıca atıksu arıtma tesislerini işleten ve üniversitelerin lisans bölümünden mezun olarak deneyim koşulunu sağlayan kişilerin üç yıl içerisinde eğitimi tamamlaması durumunda çevre mühendisi şartı aranmaksızın tesis sorumlusu belgesi verileceği ifade edilmiştir.

Ö.Beril ASOĞLU

Çevre Mühendisi Çevre Danışmanı