Tehlikeli atıkların bertarafa gönderilirken bulundurulması zorunlu olan ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden temin edilen “Ulusal Atık Taşıma Formları” (UATF) yerini “Mobil Tehlikeli Atık Taşıma Sistemi”(MoTAT) ‘ ne bırakıyor. UATF’ler 2018 yılı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından temin edilmeyecektir.

Tehlikeli ve tıbbi atıklar bertarafa gönderileceği zaman lisanslı firma ile iletişime geçilerek firmadan direk edilen talepler yerini “Çevre Bilgi Sistemi” üzerinden bulunulan taleplere bırakmıştır. Sistem üzerinden talepte bulunmayan firmalardan atık alımı da yapılmayacaktır.

NASIL TALEPTE BULUNULUR?

1.Adım: Bir atık transfer talebinin oluşturulabilmesi için atık üreticisi Çevre Bilgi Sistemi’ne (http://online.cevre.gov.tr/ ) kullanıcı adı ve şifresiyle bağlanır.

2.Adım: Kullanıcı Uygulamaları bölümünden Atık Yönetim Uygulaması(Atık Beyan Sistemi(TABS)/MoTAT/Kütle Denge Sistemi(KDS)) uygulaması seçilir.

3.Adım: Açılan uygulamada Atık Gönderim İşlemleri seçilir. Tehlikeli atık gönderimi yapılacaksa Taşıma Talebi Ekleme; tıbbı atık gönderimi yapılacaksa Tıbbi Atık Taşıma Talebi Ekleme butonu seçilir.

4.Adım: Taşınacak olan atığa ilişkin bilgileri (atık kodu, H numarası, atığın fiziksel özellikleri, atığın rengi, atığın miktarı, atığın gideceği geri kazanım/bertaraf tesisi, atığı taşıyacak olan firma) tanımlanır ve talep formu onaylanır.

Atık taşıma talebinin kaydedilmesini takiben MoTAT sistemi bu transfer işlemine ilişkin; Transfer Kontrol Numarası (TKN), Transfer Doğrulama Numarası (TDN) ve yükleme gerçekleştiğinde de Boşaltma Onay Numarası (BON) olmak üzere üç adet tekil numara üretir. Üretilen numaralar taşıma işleminin fiziksel olarak gerçekleşmesi sırasında taşıma işlemi sorumluları tarafından tanımlamak ve tanımlanmış olan taşıma işlemini onaylamak amacı ile kullanılacak olan numaralardır.

Atıklarını bertarafa göndermek isteyen ve talepte bulunan üreticilerin sistemde tanımlanan TKN numaralarını, atıkları almaya gelen firmaya vermeleri yeterli olacaktır. Atıkları almaya gelen firma bu numara ile atıklarını alıp UATF düzenlemeye gerek kalmadan süreci yöneteceklerdir.

MoTAT NEDİR?

MoTAT; Her bir atık taşıma işlemine ilişkin bilgilerin kaynağında kayıt altına alınması, atık yüklü araçların seyir halindeyken izlenmesi ve bu şekilde atık taşıma işlemlerinin etkin bir şekilde denetlenerek;

  • Üreticilerin Atıklarını ne zaman nerede nasıl değerlendirdiklerini,

  • Lisanslı taşıyıcıların atıkları yetkili sürücü ile Uluslararası Tehlikeli madde taşımasına uygun ve güvenli bir şekilde teslim ettiğini,

  • Lisanslı tesislerin yetkileri kapsamında ki tehlikeli atıkları Mevzuat, lisans ve işletme şartlarına uygun kabul ettiklerini,

  • çevrimiçi kayıt altına alıp,

  • Acil durumlarda tüm tarafları ve acil müdahale ekiplerini (Polis-Jandarma-itfaiye- ilk yardım v.b.) ve gerektiğinde uzmanları haberdar edip kaza bilgilerine ulaşmasını ve taraflar arası iletişimi  sağlayan

  • Uygunsuzluklarda taşıma işlemi sonuçlanmadan tüm tarafları mevzuata uygunlukta haberdar eden

  • Sektörde üretici lisanslı taşıyıcı ve lisanslı tesislerin eşit rekabet şartlarına sağlayacak

olan bir ülkenin çevrimiçi atık yönetim sistemidir.

 

Detaylı bilgi için dosyayı indirebilirsiniz.

Motat-Umut-Muhendislik-Yalova.pdf