Düzenli depolama tesisi; atıkların oluştuğu tesis içinde geri kazanım, ön işlem veya bertarafa gönderilmek üzere geçici depolandığı birimler, atığın geri kazanım veya ön işleme tabi tutulmak amacıyla üç yıldan daha kısa süreli ara depolandığı tesisler ile atığın bertaraf işlemine tabi tutulmak üzere bir yılı geçmeyecek şekilde ara depolandığı tesisler hariç olmak üzere atıkların yeraltı veya yer üstünde belirli teknik standartlara göre bertaraf edildiği sahaları ifade etmektedir.

 

Bu kapsamda geçtiğimiz haftalarda Düzenli Depolama Tesisleri Uygulama Projesi Hazırlanmasına İlişkin Genelge yayınlanmıştır. Yayınlanan 2018/15 sayılı genelge ile 28.05.2014 tarih ve 2014/13 sayılı Düzenli Depolama Tesisleri Uygulama Projesi Hazırlanmasına İlişkin Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik kapsamında konu ile ilgili teknik, idari ve uyulması gereken kurallar başlığı altında gerekli izahların yapıldığı belirtilmiştir. Yayınlanan genelge bu izahlara ek olarak, düzenli depolama tesisleri uygulama projelerinin hazırlanması ve uygulamasında uyulması gereken hususları belirtmektedir.

Düzenli Depolama Tesislerinin proje aşamasında Zemin Etüdü Raporu ve Duyarlılık Analizi’nin yanı sıra  sızıntı suyunun ve zemin geçirimsizliğinin de dikkate alınması gerekmektedir.

Genelgenin Ek-1’inde “ön fizibilite raporu” formatı, Ek-2’sinde “uygulama projesi” formatı verilmiştir.    

 

PEKİ DÜZENLİ DEPOLAMANIN VAHŞİ DEPOLAMA ALANINDAN FARKI NEDİR ?

*Atıklar çevreye kötü kokular yaymaz.

*Atıklar rüzgârla etrafa yayılıp çevreyi kirletmez.

*Zararlı ve hastalık taşıyıcı canlılara, fare, sinek ve benzerlerine barınma ve çoğalma ortamı ortadan kalkar.

*İçerisinde CO2 ve CH4 bulunan depo gazının çıkışı pasif ve aktif yöntemlerle kontrol altına alınır.

*Sızıntı suları kil ve/veya jeomembranlarla kontrol altına alınırlar. Ayrıca drenaj sistemi ile toplanırlar. Toplanan sızıntı suları arıtıldığından yeraltı suları kirlenmeye karşı korunmuş olur.

*Depolama tesisine giren atık miktarları tartılarak belirlenir.

*Atıklar buldozer veya uygun iş makineleri ile sıkıştırıldıktan sonra depolanır. Sıkıştırılan atıkların üzeri her gün sonunda toprak tabakası ile örtülüp sıkıştırılır.

*Deponun tümü veya bazı parselleri dolduktan sonra daha yüksek kalınlıkta bir toprak tabakası ile örtülür, üzeri yeşillendirilip peyzaj düzenlemesi yapılabilir, park, oyun alanı, yeşil saha veya başka amaçlarla kullanılabilir.