Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Dip Taraması faaliyeti gerçekleştirmek isteyen işletmelerin, 14.01.2020 tarihinde yayınlanan "Dip Tarama Malzemesinin Çevresel Yönetimi Yönetmeliği"nde Çift Batimetrik Haritalama yapmalarını zorunlu hale getirdi.

Yalova ilimiz gibi denize kıyısı olan illerde oluşan dip tarama faaliyeti taleplerine getirilen önkoşullardan biri olan batimetrik ölçüm ve haritalama şu şekilde izah edilebilir.

Batimetrik ölçüm; göl, akarsular, nehirler ve okyanuslar da dahil olmak üzere su kütlelerinin yataklarını veya zemini incelemek ve incelemek için kullanılan yöntemdir. Bu yöntem, su gövdesinin derinlik ve hacmini belirlemek için kullanılır. Bu şekilde zamanın bir kesitinde su altındaki toprağı gösteren haritalar üretilmesine de Batimetrik Haritalama denmektedir.

Tarama hacmine göre Çevre Bakanlığı ya da İl Müdürlüklerine sonulması gereken dip tarama faaliyeti kapsamında ortaya çıkan malzemeler ile bu malzemelerin alınacağı, boşaltılacağı deniz alanlarının çevresel yönetimi, bertaraf ve faydalı kullanımına ilişkin hususları içeren plan olan "Dip Tarama Çevresel Yönetim Planı" firmamız yetkisinde hazırlanabilmektedir.

Bu planın D.1.5. maddesine yönetmelik ile eklendiği üzere daha önceden sadece tarama alanından istenen batimetri haritası, artık boşaltma alanları için de istenecek.

Firmaların tarama faaliyeti planlanmasında bu ihtiyacı planlamaları önemli bir analiz olacaktır.

Umut Mühendislik