Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2017 yılında hayata geçirdiği ve Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde yürütülen “Sıfır Atık Projesi” bir yılı geride bıraktı.

Proje kapsamında 1 Kasım 2018 tarihinde de Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde, bu alanın Türkiye ve dünyadaki mevcut durumu ile etkilerinin ele alındığı, “Sıfır Atık Zirvesi” gerçekleştirildi ve projenin çevre, sosyal ve etik boyutunun yanı sıra döngüsel ekonomiye katkısı tartışıldı. Zirvede ayrıca iyi uygulama örneklerine ilişkin deneyimler paylaşıldı.

Emine Erdoğan konuşmasında “Sıfır Atık projesi ile atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri dönüşüme girmesiyle, daha yaşanabilir bir çevre, daha güçlü bir ekonomi hedeflendiğini ve depolama yerine geri kazanıma odaklanılması gerektiği” vurguladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da zirvede yaptığı konuşmada Sıfır Atık projesinin tasarruf ve verimlilik projesi olduğunu belirterek önümüzdeki günlerde yayımlanması planlanan Sıfır Atık Yönetmeliği ile bu uygulamayı bütün ülkeye yaymayı hedeflediklerini belirtti.

Kamu, yerel yönetimler, özel sektör, yabancı misyon, sivil toplum kuruluşları ve medya temsilcilerinin geniş kapsamlı katılımıyla gerçekleştirilen zirvede “Sıfır Atık İyi Uygulama Örnekleri”, “Sıfır Atık Uygulamalarının Sektöre Yansımaları” ve “Sıfır Atık Yönetiminin Sosyal Boyutu” başlıklı paneller gerçekleştirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından  yapılan projeksiyonlarda, Türkiye genelinde, 2023 yılında oluşan atığın 33 milyon tona çıkması beklenmektedir. Oluşan bu atıkların herhangi bir işleme tabi tutulmadan doğrudan depolama sahalarında bertaraf edilmesi, her yıl yüzlerce futbol sahası büyüklüğünde depolama alanına ihtiyaç duyulması anlamına gelmektedir.

Sıfır Atık uygulamasıyla atıkların kaynağında ayrı toplanarak geri dönüşümünün sağlanması ile hammadde ve enerji israfının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda geri kazanılabilir atıkların yoğun olarak oluştuğu kamu kurumları, terminaller, eğitim kurumları, alışveriş merkezleri, hastaneler, otel ve restoranlar ile büyük iş yerleri başta olmak üzere 2023’e kadar bütün Türkiye’de Sıfır Atık Projesi’nin hayata geçirilmesi hedeflenmektedir.