Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum söylemlerinde, "Bu sene bir milyona yakın turistin ziyaret ettiği Safranbolu'daki önemli projemiz Sıfır Atık. Bu bölgeyi, bu ilçeyi sıfır atıkta pilot bölge ilan ediyoruz." ifadelerine yer verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Karabük ziyaretleri kapsamında Dünya Miras Kenti Safranbolu'nun Tarihi Çarşı bölgesini gezdi. Tarihi Çarşı Kazdağlıoğlu Meydanında başlatılan proje kapsamında açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle plastik poşetlerimiz ücretli hale geldiğini anımsatarak, yıllık yaklaşık 30 - 35 milyar adet plastik poşet tüketildiği ve geçilen bu uygulamayla birlikte kişi başı 440 olan kullanım tüketimi çok yakın zamanda 40 adete düşürülmesinin hedeflendiği belirtti.

Sayın Kurum, Karabük için bir değer olan UNESCO Miras Listesindeki Safranbolu ilçesinde 21 dönüm alan üzerinde Millet Bahçesi Projesi gerçekleştireceğini, bu konuda ilgili belediyeye her türlü desteği vereceğini, bütün ilçede sıfır atık sistemine geçmek suretiyle projeyi başlattıklarını ifade etti.  İfadelerine “Bu proje bittiği zaman atıkların kaynağında ayrıştırıldığı, düzenli depolama sahasında bertaraf edildiği, organik atıkların kompost haline getirildiği, hiçbir çöpün yok edilmeden ayrıştırılmadan, artık çöp kovası, çöp kamyonu görmeyeceğimiz ilçemizi pilot bölge seçerek bu projeyi de gerçekleştireceğiz. Bu Türkiye'de bir ilk olacak. Safranbolu da bizim, Karabük'ümüzün, ülkemizin önemli bir değeri, bu anlamda proje önem arz ediyor.” sözleriyle devam etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ziyaretin hemen ardından resmi twitter hesabından ise, “Safranbolu’yu tüm ilçe genelinde Sıfır Atık projesinin uygulanacağı bir pilot bölge olarak belirledik. Bu manada ilçemiz Türkiye’de bir ilk olacak. İlçemizdeki tüm atıklar kaynağında ayrıştırılacak ve hiçbir çöp stoğu oluşmayacak. “ şekilde bir paylaşım yaptı.