19.10.2018 tarih ve 30570 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Çevre Etiketi Yönetmeliği” kapsamında üç sektöre ait başvuru ile ilgili çalışmalar tamamlanmıştır.

Çevresel etkileri azaltılmış ürünleri teşvik eden ve gönüllü bir ödüllendirme sistemini temsil eden “çevre etiketi”; seramik, tekstil ve temizlik kâğıdı ürünlerinin üreticileri, imalatçıları, ithalatçıları, hizmet sağlayıcıları için kullanılabilir hale gelmiştir.

Bu sayede ülkemizde enerji verimliliği, atık minimizasyonu ve ürün yönetimini teşvik edilecek, çevre ve insan sağlığını korunacak, daha az kaynakla tasarruf sağlanacak, ilave pazarlara açılma imkanı sağlanacak, çevre dostu ve insan sağlığı ürünlerin kullanılması ve tüketilmesinde bilinci artıracak olan Ulusal Çevre Etiket Sisteminin kurulacaktır.

Başvuruların gerçekleştirilebilmesi için her sektöre ayrı ayrı kriterler tanımlanmıştır.

Başvuru ücreti dekontu, Başvuru Formu ve kriterler göz önünde bulundurularak hazırlanan Başvuru Dosyası ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulunabilmek mümkün hale getirilmiştir.

Toksik, kanserojen, çevreye zararlı, mutajen vb. ürünleri çevre etiketi verilmeyecektir. Çevre etiketi kullanımı  4 yıl süre için verilecektir. Süre bitiminden 180 gün önce  talep edilmesi halinde Bakanlık tarafından teknik inceleme komisyonuna yaptırılan değerlendirme sonucunda süre uzatılabilmesi söz konusudur.