Halkımızı temsil eden 7 adet milletvekillerimiz tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Çevre Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında gerekçeleriyle birlikte teklif sunulmuştur.

Artan nüfus artışı, tüketim elemanlarının farklılaşması ve gelişen sanayileşme ile çevre kirliliği günden güne artmaktadır. İlgili teklifte bu kirliliğe sebep olacak uygulamaların denetimi açısından uluslararası mevzuata uyguluğun yanı sıra uygulamada karşılaşılan sorunların çözümü noktasında mevzuatta düzenleme yapılması gerektiği savunulmuştur.

Son zamanlarda oldukça önem kazanan planlama ve kentsel dönüşüm başlıklarında da çevresel etkilerin de göz önüne alınması ve revize edilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Teklifin gerçekleştirilmesinin gerekçeleri maddeler halinde sıralanmıştır. İlgili maddelerde hükümet sisteminde teknik düzeltmeler yapılması gerektiği, poşetlerin kullanımı, alınan ÇED kararları, egzoz gazı emisyon ölçümü ve buna bağlı olarak verilmesi gereken para cezaları, ısınma kaynaklı hava kirliliğinin önlenmesi, atıklar ve yönetimi ile ilgili idari para cezaları ve teşvikler, yapı müteahhitlerinin yeterlilikleri, bisiklet yolları vb. başlıklar yer almaktadır.

Örneğin; egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayanlara 1250 TL, sınır değerlere uymayanlara 2500 TL idari para cezası verilmesi teklif edilmiştir.

Aynı şekilde Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün kapatılması ve görevlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Yerel Yönetim Genel Müdürlüğü’ne devredilmesine ilişkin ifadelere yer verilmiştir.

İlgili teklif yazısında 2872 sayılı Çevre Kanunun yanı sıra 6306 sayılı Afet Riskli Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’da da değişiklik yapılması gerektiği belirtilmiştir.

İlgili teklif yazısında Geri Kazanım Katılım Payı Tutarlarına ilişkin tablo da yer almaktadır.