31 Mayıs tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik ile her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin işletimi ve kullanımı safhalarında insanların maruz kalacağı, binaların dışından veya içinden kaynaklanan gürültülerin, kişilerin huzur ve sükûnuna, beden ve ruh sağlığına olumsuz etkilerini en aza indirecek iyi işitme ve algılama koşullarının sağlanması için, tasarım, yapım, kullanım, bakım ve işletim bakımından uyulacak kuralları beraberinde getiren Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapıldı.

 

Konut, iş yeri, eğitim, sağlık tesisleri gibi binaların kapı içeren duvarlarının desibel değerleri yeniden düzenlendi. Buna göre, ISO standartları baz alınarak, kapı içeren yapı elemanlarının ses yalıtım değerleri en fazla 10 desibelden 14’e yükseltildi.

Binalar için mimari ve tesisat projelerinden ayrı olarak, akustik uzman tarafından akustik proje hazırlanması ve yönetmelikte belirtilen yapılar için akustik performans belgesi düzenlenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda tasarımda akustik uzman gerektirmeyen binaların kat sayısı dörtten yediye çıkarılmıştır.

Farklı bina tiplerinde kaynak odası döşemelerinde sağlanacak en yüksek darbe sesi düzeyleri başlığı altında incelenen eğitim yapıları, yurt binaları, büro ve idari binalar vb. yapılardaki teknik merkez odalarında sağlanması gereken F sınıfı akustik performans değerleri düzenlenmiştir.

Binalardaki gürültü düzeyleri başlığı altında da düzenlemeler yapılmıştır.

İlgili yönetmeliğe geçici madde eklenerek yönetmelik kapsamındaki tüm yapılar için akustik uzmanlık faaliyetlerinin bir yıl süre için proje müelliflerince akustik rapor hazırlanarak gerçekleştirebileceği düzenlemesine yer verilmiştir.

Bu yönetmeliği yayımı tarihiyle yürürlüğe girmiştir ve yönetmeliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yürütmektedir.