Resmi Gazete’de dün (12/12/2019) yayımlanan ‘Bisiklet Yolları Yönetmeliği’nde imar planlarında ayrılmış bisiklet yollarına ve bisiklet park istasyonlarına yer verilmesi zorunlu tutuldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yayınladığı yönetmelik ve ekleri ile, bisiklet yollarından park alanlarına kadar, idarelerin yapmak zorunda oldukları bisikletli organik ulaşıma ait tüm detaylar yürürlüğe girmiş durumda.

Sorumluları tanımlarken, "İLGİLİ İDARE" tabirini kullanan yönetmelikte bu tabiri;

"İlgili idare: 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun uygulandığı illerde yapım, bakım ve onarımı büyükşehir belediyesinin sorumluluğunda olan yerlerde büyükşehir belediyesini, büyükşehir ilçe belediyesinin sorumluluğunda olan yerlerde büyükşehir ilçe belediyesini; diğer illerde belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde ilgili belediyesini, dışında ise il özel idaresini,"

Şeklinde açıklamaktadır. Buna göre Yalova ilinde Yalova Belediyesi yolların yapımından kontrolüne kadar tek yetkili ve sorumlu idare.

Yönetmelik ile şehir içi raylı ulaşım sistemlerine ve vapur, feribot gibi deniz yolu araçlarına bisikletle girişe de ilgili idareler izin vermek zorundalar. Bu şekilde bisikletle toplu taşıma araçlarını kullanmak bir yasal hak olarak karşımıza çıkmış oldu.

Daha birçok detayın yer aldığı yönetmelik ve ekleri linklerimizde;

YÖNETMELİK

EKLERİ