02.02.2022 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından "Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar" yayımlanmıştır. Bu usul ve esaslara göre aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

 

  1. Tesislerde, kapasiteye uygun kantar ile tesise kabul edilen ve tesisten gönderilen atıkların takibi için tesis giriş ve çıkış noktalarına uzaktan erişim imkânı da sağlayan kamera kayıt sistemi teşkil edilir ve elde edilen kayıtlar en az otuz gün süreyle saklanması gerekmektedir.

 

  1. ‘Tesislerin sanayi bölgeleri, sanayi siteleri ve benzeri yönetim alanları gibi giriş çıkışları kontrol altına alınmış alanlarda kurulu olmaları halinde (a) bendinde belirtilen etrafının yapı malzemesi ile kalıcı olarak çevrili olması şartı, girişlerinde radyasyon kontrol sistemi ile yeterlik sahibi personel bulunması durumunda (f) bendinde belirtilen radyasyon ölçüm cihazı bulundurma şartı ve girişlerinde veya bünyesinde tesislere hizmet vermek amacıyla kantar olması durumunda ise (ı) bendinde belirtilen kantar bulundurma şartı aranmaz’ usul ve esaslara göre toplu kullanım sağlanacak bölgelerdeki araç kantaşı ibaresi kantar olarak değiştirilmiştir.

 

 

  1. Aynı adreste, aynı işletmeye ait birden fazla atık işleme tesisine sahip entegre tesislerde birinci fıkrada tesislerden istenen; kantar, radyasyon ölçüm cihazı, geçici depolama alanı, otopark, idari ve teknik büro bölümleri ortak kullanılabilir.

 

  1. 10.08.2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 10. Maddesinde Adresi ve işleticisi aynı olan ve birden fazla faaliyet konusu bulunan işyerlerine, ana faaliyet dalı esas alınarak tek ruhsat düzenlenir. Tali faaliyet konuları ruhsatta ayrıca belirtilir.” ifadesi yer almaktadır. Bu kapsamda işletmelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının ilgili mevzuatına uygun olacak şekilde ana ve talî faaliyet konuları belirtilerek düzenlenmesi ve çevre lisansı ile ilgili faaliyet konusunun da bu doğrultuda ruhsatta belirtilmesi gerekmektedir. Ayrıca işyeri açma ve çalışma ruhsatı geçici faaliyet belgesinden sonra lisans sürecinde talep edilmektedir.

 

 

  1. Atık haline gelen ahşap paletlere temizleme, onarım ya da kontrol işlemleri (yeniden kullanıma hazırlama işlemleri) uygulanarak bu işlemler ile atık ahşap paletlerden yeniden kullanılmak üzere ahşap palet ürünlerinin üretilmesine yönelik olan faaliyetlerin "yeniden kullanıma hazırlama" olarak değerlendirilmesi ve işletmenin bu kapsamda çevre lisansı alması uygun görülmektedir. Atık elektrikli ve elektronik eşyalardan ayrıştırma sonucu oluşan yeniden kullanılabilir parçaların ürün olarak değerlendirilebilmesi için Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında yeniden kullanıma hazırlama konulu Çevre Lisansı alınması gerekmektedir. Yeniden kullanıma hazırlama faaliyeti Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği'nin Ek-1.8.4.3 kapsamında yer almakta olup ilgili geri kazanım konulu çevre lisansıyla birlikte seçilerek başvurunun yapılması gerekmektedir.

 

  1. Ek-1 ve Ek-2 listelerinde bulunmayan diğer tehlikesiz atıkların ön işlem faaliyetini gerçekleştirecek olan işletmelerin ise tehlikesiz atık ön işlem lisansı kapsamında başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

 

  1. Ön işlem faaliyeti nihai bir geri kazanım veya bertaraf faaliyeti olmadığından bu tesislerden çıkan malzemelerin yine atık olarak yönetilmesi gerekmekte ve çevre lisanslı tesislerde nihai geri kazanımının veya bertarafının sağlanması gerekmektedir.

 

  1. Tesislerin kabul ettiği plastik vb. atıklara geri kazanım tesislerine gönderilmek üzere kırma, presleme ve balyalama vb. ön işlem uygulanması halinde tesis atık ön işlem tesisi olarak değerlendirilebilecektir.

 

  1. Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin yayımlandığı 09.10.2021 tarihinden önce tehlikesiz atık geri kazanım konusunda lisans almış tesisler, lisans aldıkları tarihte geçerli olan mevzuat kapsamında yer alan atık kodları dışındaki atık kodları için kod ekleme talebinde bulunamazlar.

 

02.02.2022 tarihinde yayımlanan Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslara ilişkin belge tıklayınız 02-subat-2022-tar-hl-cevre-iz-n-ve-l-sans-yonetmel-g-uygulamalarina-il-sk-n-usul-ve-esaslar-yazisi-20220202141149_86196.pdf