Sigortanın Tanımı: Tehlikeli Madde ve/veya Tehlikeli Atıkların sebep olabileceği zararlara karşı üçüncü kişilere ödenecek tazminatları teminat altına alan bir sorumluluk sigortasıdır.

Sigortanın konusu: Petrol ve petrol ürünleri. mühimmat ve patlayıcı maddeler, asitler, bazlar, boyalar,  2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında bulunan  tehlikeli kimyasallar ve tehlikeli atıklar gibi maddeler ve bu maddelerle ilgili faaliyetlerdir. 

 02.04.2015 tarih ve 29314 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Atık Yönetimi Yönetmeliği’nin 16. Maddesi uyarınca miktarına bakılmaksızın tehlikeli atıkların toplanması, taşınması, ara depolanması, geri kazanımı, yeniden kullanılması, bertarafı ve prosesten kaynaklanan tehlikeli atıkların geçici depolanması faaliyetlerinde bulunanlar faaliyetleri nedeniyle oluşacak bir kaza dolayısıyla üçüncü şahıslara verebilecekleri zararlara karşı tehlikeli atık malî sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadırlar. Sigorta yaptırma zorunluluğuna uymayan kurum, kuruluş ve işletmelere bu faaliyetler için izin ve lisans verilmemektedir.

Ayrıca 30.03.2005 tarihinde kabul edilen 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun “İçtima” başlıklı 15. Maddesinde “Bir fiil ile birden fazla kabahatin işlenmesi halinde bu kabahatlere ilişkin tanımlarda sadece idari para cezası öngörülmüşse, en ağır idari para cezası verilir. Bu kabahatlerle ilgili olarak kanunda idari para cezasından başka idari yaptırımlar da öngörülmüş ise, bu yaptırımların her birinin uygulanmasına karar verilir.” hükmü yer almaktadır.

Bu sigortayı yaptırmayan kurum, kuruluş ve işletmelere 2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezaları kapsamında 2018 yılı için uygulanacak ceza miktarı 58.351 TL olarak belirlenmiştir.

Bakanlar Kurulu’nun 21.01.2010 tarihli ve 2010/190 sayılı kararının 2’nci maddesinde belirtilen faaliyetlerde bulunan gerçek ve tüzel kişilerin söz konusu mesleki faaliyetlerinin icrasında meydana gelebilecek kazalar sonucu üçüncü kişilerin uğrayabilecekleri maddi ve bedeni zararlara karşı Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atık Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yaptırılmasının zorunlu tutulmasına rağmen vadesinde sigortasını yenilemeyen ve dolayısıyla halen sigortasız olarak faaliyet gösteren işyerleri hakkında Bakanlığımız Hukuk Müşavirliği’nin görüşünde;  5326 sayılı  Kabahatler Kanunu’nun 15. Maddesinde yer alan kabahatlerle ilgili olarak kanunda idari para cezasından başka idari yaptırımlar da öngörülmüş ise, bu yaptırımların her birinin uygulanmasına karar verileceği hükmü uyarınca Tehlikeli Atık Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasını yaptırmayanlara öncelikle Çevre Kanunu’nu 20/p maddesi uyarınca idari para cezası verilmesi gerektiği, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ve 2010/90 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yer alan idari yaptırımların da ilgili kurumlar tarafından verilebileceği  değerlendirilmiş olup sigortasını yenilemeyen tesislerde yapılacak denetim sonucunda, tehlikeli atık mali sorumluluk sigortası yaptırmayan firmalar hakkında, bu görüş doğrultusunda işlem yapılması söz konusudur.