Belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birlikleri norm kadro ilke ve standartlarına dair yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik yayınlanmış olup Çevre Mühendisi ve Çevre Görevlisi istihdamı gündeme gelmiştir.

Yönetmeliğe eklenen Madde 6’ya göre;

  • İl belediyeleri ile 50.000 üzeri nüfusa sahip mahalli idarelerde en az 2 çevre mühendisi veya çevre görevlisi,
  • 20.000-50.000 arasında nüfusa sahip mahalli idarelerde en az 1 çevre mühendisi veya çevre görevlisi bulundurulma şartı getirilmiştir.
  • Ayrıca 20.000’den az nüfusa sahip mahalli idarelerde çevre mühendisi veya çevre görevlisi ve/veya çevre danışmanlık hizmeti alınabilecektir.
  • Mahalli idare birliklerinde en az 1 çevre mühendisi veya çevre görevlisi bulundurulur ibaresi eklenmiştir.

Tüik tarafından paylaşılan verilere göre bazı illerin ilçelerini ele alacak olursak 291.001 nüfusa sahip Yalova ilinin Merkez ilçesi 156.838 kişi sayısı ile en az 2 çevre mühendisi veya çevre görevlisi bulundurma zorunluluğuna tabii olacaktır. Aynı şekilde Yalova’nın nüfusu en küçük ilçesi Termal 6.677 kişi sayısına sahip olması ile birlikte çevre görevlisi, çevre mühendisi veya çevre danışmanlık hizmeti almakla yükümlü olacak olup ilgili belediyelerin çevre mühendisi veya çevre görevlisi istihdam etme durumu söz konusu olacaktır.