Atık yağları kontrolu yönetmeliği kapsamında atık yağ tanımı geniş olarak açıklanmaktadır. Genel olarak endüstri makineleri ve araçlardan kaynaklanan çeşitli yağlar atık yağ tanımına girer. Yönetmelik kapsamında atık yağlar 3 kategoriye ayrılmaktadır. Birinci kategori atık yağların öncelikle rejenerasyon ve rafinasyon yolu ile geri kazanımı sağlanırken ikinci kategori yağların lisanslı enerji geri kazanım tesislerinde değerlendirilmesi ve üçüncü kategori atık yağların lisanslı tesislerde zararsız hale getirilmesi gerekmektedir. 3 kategoriden en temizi birinci kategori iken en kirli kategori üçüncüsüdür.

Atık yağ analizi ile yağların kategorizasyonu yapılabilmektedir. Bunun için atık yağdan numune aldırmak ve yağ analizi yaptırmak gerekmektedir. Atık yağların kontrolü yönetmeliği Madde 9 uyarınca atık yağ üreticilerinin mevzuat kapsamına uygun olarak atık yağ analizini yaptırmasını ve yağları kategorilerine göre ayrı ayrı geçici depolaması gerekmektedir. 

Analiz ile yağın hangi yöntemle bertaraf edileceğine karar verilir. Bu sebepledir ki hiçbir bertaraf tesisi analiz raporu olmadan yağı tesisine kabul etmemektedir.

Ayrıca Ocak-Mart ayları arasında yapılması zorunlu olan Atık Beyanında bertarafa gönderilen yağların kategorisi sistem tarafından sorgulanmaktadır. Analiz ile hem istenilen veriye ulaşmak hem de doğru bilgilerle atık beyanının yapılması gerçekleştirilmiş olacaktır.

Analizler konu hakkında yetkilendirilmiş olan laboratuvarlar tarafından yapılmaktadır.