İşletmelerin 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında yükümlülükleri arasında yer alan beyanların yapılabilmesi için son döneme girilmiş bulunulmaktadır. Beyanın yapılacağı sistem 31 Mart 2018 itibariyle kapanacak sonrasında beyanda bulunmak mümkün olmayacaktır. Yapılan veya yapılamayan bu beyanlar firmanın beş yıl boyunca sorumluluğu altındadır. Beyanların yapılmaması halinde 2872 sayılı Çevre Kanunu gereği idari ceza uygulanacaktır.

Yapılması Zorunlu Beyanlar;

Tehlikeli Atık Beyanı

Atık Yağ, Tıbbi Atık, Atık Pil, Bitkisel Atık Yağ gibi Özel Atıkların Beyanı

Tehlikesiz Atık Beyanı

Ambalaj Atıkları Beyanı

Tehlikeli Atık Beyan Sistemi

02.04.2015 tarih ve 29314 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Atık Yönetimi  Yönetmeliğinin 9.uncu maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendinde; "Atık beyan formunu bir önceki yıla ait bilgileri içerecek şekilde her yıl Ocak ayı itibarıyla başlamak üzere en geç mart ayı sonuna kadar  Bakanlıkça hazırlanan çevrimiçi uygulamaları kullanarak doldurmak, onaylamak ve çıktısını almak ve beş yıl boyunca bir nüshasını saklamakla yükümlüdür" hükmü yer almaktadır.

Tehlike atıkların beyanı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hizmeti verilen http://online.cevre.gov.tr yazılımına( Çevre Bilgi Sistemi) firmanız adına kayıt yapılarak alınan kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılır.

Tehlikeli Atıkların beyan işlemlerinin yapılabilmesi ve sistemi girişin tamamlanabilmesi için, yıl içerisinde( Ocak- Aralık ayları) teslim edilen firmanın tehlikeli atıklarına ait atık kodlarını, miktarını, taşıcı firma ve bertarafçı firma gibi bilgileri içerecek biçimde düzenlenmiş Ulusal Atık Taşıma Formlarında(UATF)  yer alan bilgilerinde girilmesi gerekmektedir.  

Bu başlık altında; Atık Yönetimi Yönetmeliğinde ”*” işareti ile belirlenmiş atıklar; ağır metal içeren atıklar; atık piller, tıbbi atıklar, atık yağlar gibi özel atıkların beyanı yapılmaktadır.

Atık yağ beyanlarında bulunurken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise atık yağların kategori sınıfıdır.

Tehlikesiz Atık Beyanı

17.06.2011 tarihli 27967 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği'nin 8.nci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde; tehlikesiz atık üreticisi "Tehlikesiz atık beyan formunu, her yıl takip eden yılın en geç Mart ayı sonuna kadar bir önceki yıla ait bilgileri içerecek şekilde Bakanlıkça hazırlanan internet tabanlı programı kullanarak doldurmak, onaylamak, çıktısını almak ve beş yıl boyunca bir nüshasını saklamakla yükümlüdür" hükmü yer almaktadır.

Tebliğ kapsamına giren atıkların beyan işlemlerinin yapılabilmesi için öncelikle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hizmeti verilen Çevre Bilgi Sistemine firmanız adına kayıt yapılarak alınan kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılır.

Tebliğ kapsamında olan atıklar; bertarafa gönderilirken makbuz, fatura, koçan gibi düzenlenen belgelerde yer alan atık kodu, miktarı, gönderilen bertaraf tesis gibi bilgileri içerecek şekilde beyan edilir.

Ambalaj Beyanı 

Ambalaj Bilgi Sistemi

Ambalaj üreticileri Atık Yönetimi Yönetmeliği Madde 9 d bendi gereği bir önceki yıl ürettiği, ithal ettiği, ihraç ettiği, piyasaya sürdüğü ambalajlar ile piyasaya sürdüğü ve/veya ihraç ettiği ürünlerin ambalajlarına ilişkin bildirimler ile bu ambalajların bu Yönetmeliğe uygun olarak üretildiğine ilişkin bildirimleri, ambalaj bilgi sistemi üzerinden doldurarak her yıl Mart ayı sonuna kadar ambalaj bilgi sistemi üzerinden göndermekle yükümlüdür.

Ambalaj tedarikçileri; Atık Yönetimi Yönetmeliğinin Madde 10 a bendi gereği bir önceki yıl tedarik ettiği ambalajları için ambalaj bilgi sistemi üzerinden her yıl Mart ayı sonuna kadar bildirim yapmakla yükümlüdür.

Ambalaj piyasaya sürenler; Atık Yönetimi Yönetmeliği Madde 11 e bendi gereği miktara bakılmaksızın bir önceki yıl piyasaya sürdüğü, ithal ettiği, ihraç ettiği ürünlerin ambalajları için ambalaj bilgi sistemi üzerinden her yıl Mart ayı sonuna kadar bildirimini yapmakla yükümlüdür.

Ambalaj atıklarının beyanı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hizmeti verilen http://atikambalaj.cevre.gov.tr yazılımı üzerinden kayıt yapılarak alınan kullanıcı adı ve şifre ile yapılır.

 Ambalajların ilgili beyanlarında bulunurken ambalajların türleri( PE, PP gibi); tipleri (birincil,ikincil, üçüncül) ve miktarları göz önünde bulundurulmalıdır.

 Umut Mühendislik olarak işletmelerinizin zorunlu bildirimleri hususunda sizlere destek olabilir, yetkili merciler ve ilgili kurumlar ile gerekli irtibatları kurarak işletmenizin ihtiyaç duyduğu Atık Yönetim Beyanı, Çevre Danışmanlık, ÇED raporu ve diğer çevre yönetimi konularında her hizmeti size sağlayabiliriz.