Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliği 4 Nisan 2019  tarih ve 30735 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Geri kazanım katkı payı; plastik poşetler için satış noktalarından(mağaza, market vb.) alınan payı; geri kazım katkı payı beyannamesi satış noktalarınca tüketicilere/kullanıcılara verilen plastik poşetler için ödenmesi gereken geri kazanım katılım payının bildirilmesine ilişkin beyannameyi ifade etmektedir.

 

Tebliğ ile gelir/ kurumlar vergisi mükellifi olsun veya olmasın tüm satış noktaları için beyannamenin elektronik ortamda yetkili vergi dairesine gönderilmesi zorunluluk haline getirilmiştir. Kurumlar vergi mükellifleri için aylık beyan söz konusu iken diğerleri üç aylık dönemler halinde dört dönemde beyanda bulunacaktır.

 

Beyanların beyan dönemine denk gelen ayın 24 ü 23.59’a kadar gönderilmesi gerekmektedir. Satış noktaları poşet satışı yapmasa bile beyan yapmak zorundadır. Satış noktasının beyanı onaylaması ile beyannameye tahakkuk fişi düzenlenerek elektronik ortamda gönderilecektir.

İlgili katılım payı, vergi dairesi veznelerine, PTT’lere, anlaşmalı bankalara ve www.gib.gov.tr adresi üzerinden yapılabilecektir.

 

Ocak-Şubat beyanları için 24.04.2019 tarihine kadar süre verilmişken; katılım payı ödemeleri için 30.04.2019 tarihine kadar süre verilmiştir.

Ayrıca tebliğin ekinde Elektronik Ortamda Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Gönderme Talep Formu mevcuttur.