Çevrenin korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik düzenlemelerin yer aldığı Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanuna göre, çevrenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve giderilmesi için plastik poşet, plastik ambalaj kullanımının azaltılması, depozito uygulaması, kirliliğin önlenmesine yönelik teminat alınması gibi mekanizmalar kullanılması söz konusudur.

Ambalajlar için depozito uygulamasının 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle başlanacağı belirtilirken plastik poşetlerin belirli bir ücret karşılığında verileceği ve bu ücretin 25 kuruştan az olmayacak şekilde belirleneceği de ifade edilmiştir.

İlgili maddelerde katkı paylarının ödenmemesi durumunda verilecek idari para cezaları; egzoz ölçümünü yaptırmayan araç sahiplerine verilecek cezalar ile ilgili hususlar da yer almaktadır.

Petrol ve türevi olan maddelerle işlem yapan, evsel atıklarını bırakan, atık su deşarjı yapan vb. deniz taşıtları ile ilgili de düzenlemelere değinilmiştir.

Atıkların kaynağında ayrı biriktirilmesi ve toplanması amacıyla sıfır atık yönetim sistemini kuran ve uygulayan belediyelere, il özel idarelerine, kurum, kuruluş ve işletmelere teşvik sağlanacağına da yer verilmiştir.

İmar Kanunu kapsamında da değişiklikler yer almaktadır. Mekânsal planların, kapsadıkları alan ve amaçları açısından mekansal strateji planlarına uygun olarak "çevre düzeni planları" ve "imar planları" kademelerinden oluşacağı; İmar planlarının ise "nazım imar planı" ve "uygulama imar planı" olarak hazırlanacağı belirtilmiştir. Benzer şekilde 1 Haziran 2019'dan itibaren imar uygulaması görmemiş alanlarda hazırlanıp onaylanacak yeni imar planlarında, bisiklet yolları ile bisiklet park istasyonları zorunlu hale geleceği ifade edilmiştir.

Kanunda, mahalli idarelerin İçişleri Bakanlığından Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlanması dolayısıyla bazı teknik düzenlemeler de yer almaktadır.