Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 09.10.2021 tarihinde “Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik" yayımlanmıştır. Yayımlanan yönetmeliğe göre;

  1. Atık işleme tesislerinin ilgili idarelerden alınmış işyeri açma ve çalışma ruhsatına sahip olmaları zorunludur. Atık işleme tesislerine Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğine göre verilen geçici faaliyet belgeleri işyeri açma ve çalışma ruhsatı başvurularında çevre izin ve lisans belgesi olarak değerlendirilir.

 

  1. Atıkların işlenmesi sonucunda elde edilen ürünlerin/malzemelerin, ayrıştırılmış atıkların, bakiye atıkların ve/veya değerlendirilemeyen ürünlerin kullanılması veya yönetilmesinde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

 

  1. Ön işleme ve geri kazanım tesisleri geçici faaliyet belgesi alındıktan sonra çevre izin ve lisans belgesi başvurusunda iş yeri açma ve çalışma ruhsatını sunmakla yükümlüdür.

 

  1. Ön işleme ve geri kazanım tesisleri Atık Yönetimi Yönetmeliği kapsamında Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atık Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yaptırmakla, yükümlüdür.

 

  1. Ön işlem ve geri kazanım tesislerinde birbirinden bağımsız olacak şekilde; atıkların tesise girişte kontrolünün, tartım ve kayıt işlemlerinin yapıldığı ve atıkların işlenmek üzere bekletildiği şartları belirtilen atık kabul birimi, atık işleme faaliyetinin gerçekleştiği alan, geçici depolama alanı, faaliyet konusuna göre ayrıştırılmış atık stok sahası/ürün stok sahası, otopark, idari ve teknik büro bölümleri bulunur.

 

  1. Atık işleme tesisleri tarafından tesise kabul edilen atıkların, tesise kabul edildiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde işlenmesi
    gerekmektedir. Atığın işlenmesi için gerekli olan süre zorunlu hallerde Bakanlığın uygun görüşü ile uzatılabilir.

 

  1. Atık işleme tesislerinin atık kabul birimlerinde anlık olarak bulundurulabilecek atık miktarı kapasite raporunda yer alan yıllık atık tüketim miktarını geçemez.

 

  1. Atıklara ön işlem faaliyeti gerçekleştiren atık işleme tesislerinde, tehlikeli ve tehlikesiz atıkların birlikte aynı makine ve ekipmanlarla aynı proseste işlenmesi halinde elde edilen atıklar tehlikeli atık olarak yönetilir.
  2. 1. ve 2. Tip Toplama Ayırma Tesislerinde en az bir çevre mühendisi veya çevre görevlisi sürekli istihdam edilir.

Yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/10/20211009-1.htm