12 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de Çevre Denetimi Yönetmeliği yayınlanarak 2008 yılındaki yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İçeriğinde “deniz kirliliği” ile ilgili tanım ve başlıklar ayrıca belirtildiği görülmektedir.

Yeni yönetmelikte “Çevre Bilgi Sistemleri”, “Çevresel Risk Değerlendirmesi”, “Deniz Kirliliği Denetçisi”, “Deniz Kirliliği Denetim Ekibi” gibi yeni tanımlara yer verilmiştir. “Çevre Denetim Görevlisi” kavramı “Çevre Denetçisi” olarak değiştirilmiştir. “Çevre Baş Denetim Görevlisi” tanımı yönetmelik içeriğinden kaldırılmıştır.

Denetime tabi tesisler başlığı genişletilmiştir. Her türlü kirlilik kaynağı, ihlal, tesis ve faaliyetlerin denetime tabi olacağı belirtilmiştir.( 2008 yılındaki yönetmelikte yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2’si olarak belirtilmekteydi)

Denetime tabi tesis veya faaliyetlerin yükümlülüklerinde sadeleştirme yapılmıştır.(İç tetkik, sözleşme bildirimi vb. maddelerin çıkarıldığı görülmektedir.)

Çevre Görevlisi nitelikleri, görevleri ve çalıştırma koşulları ile ilgili maddeler kaldırılmıştır. Benzer şekilde Çevre Danışmanlık firmaları ile ilgili başlıkların da yönetmelikten çıkarıldığı görülmektedir.

Çevre denetim ekibinin en az 2 denetçiden oluşacağı belirtilmiştir. Yönetmelik içeriğinde çevre denetçilerinin nitelikleri, denetim ekibinin görev, yetki ve sorumlulukları belirtilmiştir.

Planlı denetimlerin tesis veya faaliyetlere en az 10 iş günü öncesinde bildirilmesine yer verilmiştir. Ayrıca yıllık birleşik denetim programı dışındaki denetimlerin haberli yapılmasının zorunlu olmadığı belirtilmiştir.

Denetim sonrasında çevre denetim tutanağının yerinde düzenlenmesinin gerektiğine yer verilmiştir.

Aykırı faaliyetlerin düzeltilebilmesi için veriler sürelerde de değişikliklerin olduğu görülmektedir.

Ayrıca yönetmelikte gemiler ve karasular ile ilgili maddelere de yer verilmiştir.