Türkiye'nin ilk Atık Halı Geri Dönüşüm Tesisi Yalova'da kuruldu.

Gelişen teknolojiler, artan nüfus ve beraberindeki tüketim artık doğamız üzerine daha fazla atık yükü getirmekte. Günlük yaşantımızda birçok alan da kullandığımız plastik içeren malzemeler çevre kirliliğinin önde gelen sorumlularındandır. Plastikler seri üretime uygun, ekonomik ve çok fonksiyonlu olmasından dolayı son 40 yıldır insan hayatını kolaylaştırmaktadır ancak bizler plastiğin faydalarını alırken, sonrasında yaratacağı zararları da görmek ve önlemler almak zorundayız.

Günümüzde, kağıt, metal ve plastik türevi karton, naylon ve alüminyum ve pet şişe gibi ambalajların geri dönüşümü olduğunu birçoğumuz biliyoruz. Yalova Üniversitesi Polimer Mühendisliği 2009 - 2014 lisans döneminde öğrenci olan Soner ALAYURT ve Gülşah KARAYAVRU tarafından geliştirilen bir proje ile artık Atık Halıların Geri Dönüşümü de mümkün hale geldi. Çalışmalarında günümüzde üretilen halıların %95'nin plastik elyaflardan üretildiğini gören ekip, ülke çapında yılda 400.000 ton atık halı sorunu olduğunu raporladı. Ardından TÜBİTAK desteğiyle HAGELSON Limited Şirketini kuran genç mühendisler, yaptıkları AR-GE çalışmaları sonucu, Türkiye'nin ilk halı geri dönüşüm tesisini Yalova'ya kazandırdı. İlk iş modellerinde otellerden çıkan atık halıları geri dönüştürmekte ve bunlardan yeniden kullanılabilir plastik hammaddeler üretmektedir. Bu sayede otellerden çıkan yıllık 30 Bin Ton atık halının çöp alanlarında çevreyi kirletmesindense, yeni ekonomiye sunarak cari açığın azalmasına da destek olmaktadır.

Kuruluş hedeflerinin en büyüğü olan çevreye duyarlılık konusunda tesiste yapmış oldukları çalışmaların yanı sıra Umut Mühendislik Firmamızın danışmanlığında Çevre Mühendisimiz Fatma IŞIK ERDOĞAN eşliğinde Tehlikesiz Atık Geri Kazanım konusunda Çevre Lisansı almış bir firma olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Umut Mühendislik olarak böyle bir oluşumu destekleyen tarafta olmaktan mutluluk duymaktayız.

Ülkemize, Yalova’mıza, hayırlı olsun.