Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Otopark Yönetmeliği'nde yoğun talepler üzerine değişiklik yapılmasına karar verilmiştir.

Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 7 Eylül 2018 tarih ve 30528 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yeni yönetmelik ile yapılan değişiklik, cephesi 9 metreden veya alanı 250 metrekareden küçük, mimari ve alan yetersizliği nedenleriyle kısmen otopark yapılabilen parsellerde, otopark ihtiyacının en az yarısının parselinde karşılanabilmesi halinde konut için gereken asgari otopark ihtiyacı yüzde 50 oranında azaltılabilmesine olanak sağlamıştır.

Aynı zamanda, otopark ihtiyacı kısmen veya tamamen parselinde karşılanamayan durumlarda düzenlemeye gidilerek, "Taşıt asansörü veya mekanik otopark sistemleri de kullanılmasına rağmen, binanın bodrum katında ve parselinde otopark yapımına engel olabilecek teknik bir zaruretin ilgili kamu kuruluşu ya da üniversitelerce düzenlenecek rapor dikkate alınarak idaresince tespit edilmesi." hükmü yürürlükten kaldırılmıştır.

Değişiklik yapılmasına ilişkin hükümlerin yer aldığı yönetmelikte, Otopark Yönetmeliği’nin 15 Eylül 2018 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilmiştir. Yeni yönetmelik maddeleri, belirtilen tarihten önce, noter onaylı inşaat yapım sözleşmesi düzenlenmiş, imar durum belgesi ve istikamet rölövesi alınarak yapı ruhsatı başvurusu yapılmış olan yapılarda, talep edilmesi halinde önceki yönetmeliğe göre uygulama yapılma imkânı da sağlamıştır.