Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 10.04.20 tarih ve 2020/14 sayılı genelgesi ile gemilerden atık alınması ve salgın süreci hakkında düzenlemeler yapmıştır.

Yayınlanan genelgede; Bilim Kurulu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yayınlamış olduğu tedbirler doğrultusunda denizcilik faaliyetlerinin yapılmasına dikkat edilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Genelge kapsamında Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Serbest Pratika düzenlenmeden gemilerde temasta bulunmaması gerekmektedir.

Gemilerle temasta bulunan kişilerin mutlaka kişisel koruyucu ekipman kullanması ve gemidekilere Covid-19 salgını ve korunma yolları noktasında bilgilendirme yapması gerekmektedir.

Gemilerden alınan atık türlerinde Marpol Ek-5 kapsamında alınan atıkların(çöpler) alım süreçlerine özellikle hassasiyet gösterilmelidir. Çöpler alınırken türlere göre ayrışım yapılmış olması ve kapalı poşetler ile gerekli tedbirler alınmış olması önemlidir. Ayrıca çöplerin depolandığı alanların dezenfeksiyonu ve ivedilikle bertaraf gönderilmesi de diğer önemli başlıklar arasında yer almaktadır. Diğer atıkların normal süreçleri ilgili yükümlülükler kapsamında devam edecektir.

Gemide karantina uygulaması varsa atıkların tıbbi atık olarak değerlendirilmesi gereklidir.

Ayrıca gemilerden ve atık kabul tesisinden kaynaklanan maske, eldiven ve diğer hijyen malzemeleri “diğer atık” kapsamında değerlendirilip süreci o şekilde yönetilecektir. (Küçük miktarlar halinde toplama; iki torba ile toplama; depolama alanında 72 saat bekletme vb.)