Bugünkü Resmi Gazete’de Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlanmıştır.

Değişikliklerde ilk dikkat çeken madde  Motor Yağ Değişim Noktası İzin Belgesi alma zorunluluğunun 01.01.2021’den 01.07.2021’e ertelenmiş olmasıdır.

Ayrıca “transfer noktası” tanımına yer verildiği görülmektedir. “Yağların rafinasyon tesislerine gönderilmeden önce bekletildikleri alan” olarak ifade edilmiştir. Transfer noktalarının rafinasyon tesisleri veya yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından kurulması beklenmekte olup, belirtilen şartları yerine getirerek İl Müdürlüklerinden lisans alma zorunlulukları ifade edilmiştir.  Ayrıca atık yağların bu noktalarda en fazla 6 ay bekletilebileceğine yer verilmiştir.

Atık yağların toplama ve taşınması ile ilgili başlığa Bakanlıktan yetki alan rafinasyon tesisleri de eklenmiştir.

Yağ üreticilerinin yükümlülüklerine piyasaya sürdüğü miktarın belirli hedeflerde toplanması eklenmiştir. 2021 yılı için bu hedef  %10 olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak yetkilendirilmiş kuruluşa üye olan yağ üreticilerinin yükümlülüklerini yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla yerine getirebileceği belirtilmiştir.

Ayrıca madeni yağ üretiminde yönetmelikte belirtilen oranlarda atık yağdan üretilen baz yağ kullanımı zorunlu hale gelmiştir.